Woda i dynia

Różnica miedzy twardą i miękką woda
Czym różni się woda twarda od miękkiej? Przede wszystkim zawartością składników mineralnych. W wodzie twardej, np. pochodzącej ze studni artezyjskich, składników tych (m. in. wapnia, magnezu i żelaza) jest wiele, sto dwadzieścia miligramów na litr. Woda miękka, np. deszczówka, zawiera znikomą ilość elementów mineralnych, ale ponoć lepiej smakuje.

Pestki dyni służą zdrowiu
Suszone lub prażone pestki dyni dobrze się gryzie podczas oglądania telewizji. Podobnie jak orzechy są bardzo zdrowe. Warto zaopatrzyć się w większą ich ilość i mieć zawsze pod ręką. Wystarczy zjeść 1/3 szklanki pestek, by dostarczyć organizmowi sporą porcję trzech cennych minerałów: 35% dziennej dawki magnezu, 20% miedzi i 15% cynku. Pestki dyni zawierają także sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mogą chronić mężczyzn przed schorzeniami gruczołu krokowego. Najsmaczniejsze są pestki podpiekane w łupinach, ale te łuskane, dostępne w sklepach, też są bardzo dobre.