Jagody

JAGODY – ODZYWKA DLA MÓZGU

Tylko pomyślcie! Jedzenie jagód (także truskawek i szpinaku) może spowalniać procesy starzenia się mózgu i działać na niego odmładza-jąco, twierdzi profesor James Joseph z Uniwersytetu Tuftsa. Przekonał się o tym, karmiąc sędziwe zwierzęta laboratoryjne umiarkowaną ilością jagód i szpinaku, skutkiem czego, jak twierdzi, „stały się inteligentniejsze i młodsze”.

Jadły codziennie dwie szklanki truskawek albo dużą porcję sałatki szpinakowej, względnie szklankę jagód. Rezultaty okazały się zdumiewające.

W jednym z testów, profesor Joseph badał stare szczury – liczące w przeliczeniu na wiek ludzki 65 i 70 lat – z zaburzeniami pamięci, koordynacji ruchowej i równowagi. Wszystkie te, które otrzymywały jagody, szpinak albo truskawki, odzyskały pamięć krótkotrwałą. Innymi słowy, ich funkcje pamięciowe na powrót stały się takie jak u osobników młodych albo w średnim wieku. Najsilniejsze działanie odmładzające na mózg wykazały jagody.

Jagody także, ale już nie szpinak czy truskawki, cofnęły u starych zwierząt związaną z wiekiem utratę motoryki i równowagi w stopniu, który profesor Joseph określił „zdumiewającym”. „Nie znam żadnego lekarstwa, które potrafiłoby dokonać czegoś takiego”, mówi. Badania wykazały, że jagody częściowo naprawiły związane ze starością uszkodzenia komórek mózgu, co zaowocowało jego odmłodzeniem.

Dysponujemy całą masą innych dowodów potwierdzających te lecznicze właściwości jagód. W testach przeprowadzonych na Uniwersytecie Huston okazało się, że karmione wyciągiem z jagód stare szczury osiągały lepsze wyniki w testach pamięci niż osobniki młodsze. Badania kanadyjskie pokazują, że podawanie jagód zwierzętom laboratoryjnym zmniejsza u nich uszkodzenia poudarowe.

Przedstawione w 2003 roku na corocznym zjeździe Amerykańskiego Towarzystwa do spraw Badań nad Starzeniem wyniki badań mieszkańców w wieku podeszłym pokazały, że ci z nich, którzy przez miesiąc jedli szklankę jagód dziennie, osiągali lepsze czasy reakcji i popełniali mniej błędów w testach komputerowych. Stopień poprawy reakcji dotyczył, zdaniem badaczy, roku lub dwóch lat starzenia się.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *