Naturalne słodziki intensywne

Większość intensywnych słodzików pochodzi z laboratorium, choć istnieją także słodziki otrzymywane z naturalnych źródeł. Przedstawiam je poniżej.

Naturalne słodziki intensywne

Taumatyna

Jest to związek o bardzo dużych białkopodobnych cząsteczkach, otrzymywany z zachodnio afrykańskiego owocu ketemfe (Thaumato-coccus danielli) i jest on 3000 razy słodszy niż cukier. Tak jak aspartam, taumatyna zbudowana jest z aminokwasów, ale zamiast dwóch są ich setki, połączone końcami jeden z drugim. Ma tak słodki smak, ponieważ może uaktywnić jednocześnie wiele receptorów na naszym języku. Jest to również wada – substancja przywiera do języka i uczucie słodyczy trwa zbyt długo. Może to być wszakże zaletą w takich produktach, jak gumy do żucia czy gorzkie lekarstwa. Taumatyny używa się także w pastach do zębów, płynach do płukania ust, dżemach i sosach sojowych. Zwierzęta uwielbiają taumatynę. Psy i koty można zachęcić do jedzenia pokarmów z puszek, a świnie szybciej się tuczy, dodając tę substancję do paszy. Taumatyna jest sprzedawana pod nazwą handlową Talin.

Steviosid

Jest mieszaniną związków sacharydowych pochodzących z rośliny z rodziny chryzantem, zwanej Stevia rebaudiana, która pierwotnie rosła w Paragwaju i przez wieki była używana przez tubylców do słodzenia żywności i napojów. Jest 300 razy słodsza niż cukier. Można ją rozdzielić na wiele składników zwanych rebaudisodami, stanowiących do 3% liści tej rośliny; są one jeszcze słodsze, ale pozostawiają gorzki posmak. Zaletą steviosidu jest odporność na ciepło. Używa się go od wielu lat w Ameryce Południowej i Japonii. Nie powoduje psucia się zębów.

Glycyrrhizin

Pochodzi z korzenia lukrecji i jest ponad 50 razy słodszy niż cukier. Ma on także kilka medycznych zastosowań; badania pokazały, że zapobiega wrzodom, ma działanie przeciwzapalne i przeciwskurczowe. Zwolennicy twierdzą nawet, że ma właściwości przeciwwirusowe i dobrze wpływa na serce.

Neohesperydyna

Otrzymuje się ją z substancji naturalnie występujących w skórce pomarańczy. Przy stężeniu poniżej 4 części na milion (ppm) nie odczuwamy jej słodkości, ale wzmacnia ona smak owoców i zabija gorycz. Przy wyższych stężeniach, powyżej 5 ppm, odczuwana jest jako kilkaset razy słodsza niż cukier. Zwiększa także poziom słodkości innych słodzików, co pozwala na zmniejszenie ich ilości. Neohesperydyna na długo pozostaje na języku i pozostawia posmak lukrecji. Została ona dopuszczona do użytku w Europie; używana jest w gumach do żucia i w niektórych markowych gatunkach belgijskiego piwa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *