Chemia skutecznego odchudzania

Chemia skutecznego odchudzania

Odchudzanie otoczone jest mistyką, którą należy jak najszybciej odrzucić. Odrobina wiedzy wystarczy, by nauczyć się, jak „dbać o linię” skutecznie, tanio i bez wysiłku. Wiedza ta pokazuje również, że można oszukiwać siebie, ale nie prawa chemii.

Odchudzanie jest najprawdopodobniej najbardziej popularnym, choć najmniej łubianym zajęciem społeczeństw rozwiniętych. Dieta jest fascynującym zagadnieniem – można o niej rozprawiać godzinami, w miarę łatwo realizuje się jej wskazania, a mimo to rzadko który z naszych przyjaciół wierzy, że uda nam się z powodzeniem ją zastosować. Napisano setki książek na temat odchudzania. Radzą one, jak pozbyć się nadwagi, przy czym jedzenie traktowane jest w nich niemal jak lekarstwo. Należy dokładnie mierzyć ilość każdej spożytej potrawy i liczyć zawarte w niej kalorie.

Przeciwieństwem dla tej literatury jest jeszcze większa liczba książek poświęconych odwrotnemu hobby – obżarstwu. Teoretycznie istnieją książki kucharskie skierowane do dbających o linię. W rzeczywistości jednak najlepiej sprzedają się tytuły wycelowane w smakoszy, bon vivantów uwielbiających życie towarzyskie przy suto zastawionym stole. Żywność przedstawiana jest w nich w postaci smakowitych dań, zestawów na przyjęcia-wyżerki czy nawet propozycji egzotycznych bankietów. Czasami książki kucharskie uwzględniają najnowsze mody w dietetyce, najczęściej jednak autorzy nie przejmują się, podając przepisy wymagające olbrzymich ilości masła, oleju i tłuszczów do smażenia. Dzieła te przeznaczone są dla ogromnej większości ludzi, którzy ciągle uwielbiają klasyczne potrawy bez oglądania się na zawartość soli, tłuszczu, cukru czy kalorii. Wiele osób przeżywa życie, jedząc wyłącznie „niezdrowe” jedzenie, które większości z nich nie wyrządziło znacznej krzywdy.  Jakkolwiek nie przez całe życie, jeśli ktoś musiał przeżyć czas wojny. Na przykład Brytyjczycy w okresie 1939-1945, a nawet i trochę później, zmuszeni byli do diety wysokobłonnikowej, jaką zapewniał im chleb pieczony według wojennego standardu, a więc z mąki z dużą zawartością otrębów. Biały chleb powrócił dopiero po 1947 roku.
Inna sprawa, że być może zdrowsza dieta przyczyniałaby się do tego, iż na starość byliby zdrowsi i cieszyliby się większą liczbą przyjaciół, którzy nie odeszli przedwcześnie.

Jaka jest więc najlepsza porada dietetyczna? Utrzymywać wagę ciała na właściwym poziomie. Tłuszcz jest łatwo zauważalny. Gdy ma się „za dużo ciała”, należy się go po prostu pozbyć. Ale jak? By znaleźć odpowiedź, wystarczy znajomość podstaw chemii.

Podczas odchudzania, gdy spożywamy mniej kalorii, zmuszamy organizm do wykorzystywania własnych rezerw tłuszczu. Najlepiej jest ograniczyć spożycie tłuszczów, gdyż triglicerydy zawierają znacznie więcej kalorii niż inne produkty. Tłuszcze nasycone i nienasycone są tak samo kaloryczne i pod tym względem nie ma znaczenia, czy jemy masło, śmietanę, margarynę, oliwę, olej roślinny czy smalec. Po prostu należy generalnie ograniczyć spożycie tłuszczów, jeśli myśli się poważnie o schudnięciu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *