Dieta dziecka 1-5

orzeszki-ziemneKaszka kuskus
Kuskus to kasza uzyskiwana z pszenicy.Jest specjalnie spreparowana (po wstępnej obróbce termicznej), dlatego nie wymaga już gotowania. Zawiera część ziarna z zarodkami, więc jest szczególnie wartościowa, lekko strawna, delikatna i smaczna. Drobne żółte kuleczki zwykle bardzo smakują dzieciom. Można ją przygotować na mleku, dodać do zapiekanki lub do sałatki.

Czy podawać dzieciom gazowaną wodę?
Maluchy nie powinny jej pić, ponieważ jest ona sztucznie nasycona dwutlenkiem węgla, który może być przyczyną nieprzyjemnych wzdęć, a nawet bólów brzucha.

Orzechy włoskie i laskowe
To skarbnica witamin: E oraz z grupy B, cennych składników mineralnych i mikroelementów (potasu, żelaza, magnezu, fosforu i wapnia) oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Aby dziecko się nie zakrztusiło, orzechy należy zmielić i dodawać (nie więcej niż kilka sztuk dziennie) do kaszek, deserów czy ciast. Czasem orzechy mogą wywołać reakcję alergiczną, dlatego można je podać dopiero w 2.-3. roku życia i obserwować, czy malec nie ma uczulenia.

Nasza 4-letnia córka nie chce Jadać kolacji. Czy to ważny posiłek dla malucha?
Lekko strawna, niezbyt obfita kolacja jest koniecznym elementem prawidłowego jadłospisu dziecka. Maluch musi jadać wszystkie posiłki (powinno być ich 5: pierwsze i drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja). Ostatni posiłek dziecko powinno zjeść nie później niż 1-1,5 godziny przed snem. Można zrezygnować z kolacji, ale tylko wtedy, gdy malec jadł bardzo późno obiad. U przedszkolaka przerwy między posiłkami nie powinny być zbyt długie (nie mogą przekraczać trzech godzin), by nie doprowadzić do rozchwiania metabolizmu, co sprzyja otyłości.

Czy podawać malcowi gotowy budyń z proszku, czy lepiej zrobić domowy?
Podstawowe składniki budyniu to mleko, cukier i skrobia do zagęszczenia. Dla dziecka w wieku przedszkolnym z powodzeniem można przygotować budyń z torebki – zgodnie z przepisem na opakowaniu. Młodszemu można podać budyń domowy. Dla podniesienia smaku i wartości odżywczej jednego i drugiego, warto dodać np. żółtko, cukier waniliowy, kakao, czekoladę, masło.