Płód a dieta mamy

W pierwszych miesiącach ciąży rozwijają się: serce, mózg, rdzeń kręgowy, płuca, nerki i wątroba twojego dziecka.
W tym okresie nie należy gwałtownie modyfikować diety (np. rezygnować z potraw mięsnych). Każda restrykcyjna zmiana przynosi raczej szkodę niż pożytek. Najlepiej jedz teraz produkty jak najmniej przetworzone oraz świeże warzywa, owoce.
W drugim trymestrze dietę trzeba wzbogacić o produkty białkowe, szczególnie te zawierające żelazo (mięso i dobre wędliny) i wapń (mleko i nabiał). Ważne są owoce i warzywa – źródła witaminy C, która zwiększa przyswajalność żelaza, co zapobiega anemii.

W ostatnich miesiącach ciąży i w okresie karmienia piersią dostarczaj sobie i dziecku odpowiednich ilości wapnia, który jest niezbędny do rozwoju kości i zębów maleństwa (pij mleko, jedz jogurty, kefiry, sery). Jeżeli w diecie zabraknie tego pierwiastka, organizm dziecka zacznie czerpać go z twoich kości. Może ci grozić odwapnienie, a w przyszłości osteoporoza.

Zaparcia, wzdęcia i zgaga to typowe dolegliwości ostatnich miesięcy ciąży. Mogą cię ominąć, jeśli ograniczysz jedzenie kwaśnych, bardzo słodkich, smażonych i tłustych potraw. Pracę układu trawiennego wspomagają łagodne przyprawy ziołowe – koperek i kminek.