Tłuszcz i laktoza

slodyczeApetyt na tłuszcz
Wiele osób przyznaje, że często mają ogromną ochotę na słodycze; w rzeczywistości jest to złudzenie. Tak naprawdę marzą oni o produktach zawierających tłuszcze. Niektórzy naukowcy twierdzą, że chęć zjedzenia lodów, czekolady czy ciastek wynika z potrzeby zaspokojenia apetytu na tłuszcz z dodatkiem cukru, a nie na sam cukier.

Jak tolerujemy laktozę?
Wydaje się, że nasza reakcja na obecność laktozy w mleku jest bardzo zróżnicowana. Są wśród nas tacy, którzy nie tolerują laktozy i mleka w najmniejszych nawet ilościach, inni mogą spożywać mleko w niewielkich ilościach lub nawet bez żadnych ograniczeń. Wiadomo również, że osoby z nietolerancją laktozy, pijąc mleko bardzo małymi porcjami, mogą – przynajmniej częściowo -tę nietolerancję zmniejszyć.