POTRAFICIE WYMIENIĆ cztery nowe grupy pokarmów? Nie, nie chodzi o pieczywo, nabiał, mięso i takie tam produkty. Te nowe cztery grupy to pokarmy czerwone, pomarańczowo-żółte, zielone i niebiesko-purpurowe, według profesora Uniwersytetu Tuftsa Jamesa Josepha, neurobiologa, który odkrył, że jedzenie czarnych borówek, szpinaku i truskawek zwiększa inteligencję u starzejących się myszy.
Profesor Joseph twierdzi, że owoce i warzywa chronią nas przed chorobami, zwłaszcza te o najbardziej wysyconych i najjaskrawszych kolorach – czerwone, pomarańczowo-żółte, zielone i niebiesko-fioletowe. Im intensywniej są zabarwione, tym silniejsze działanie „przeciw chorobowe” wykazują.
Rozliczne badania pokazują, że jedzenie warzyw i owoców zapewnia ochronę przeciwko nowotworom, chorobom serca, udarowi mózgu, nadciśnieniu tętniczemu, astmie, cukrzycy, zaćmie, chorobom zapalnym i problemom płucnym. Główna przyczyna tego stanu rzeczy: pigmenty zawarte w owocach i warzywach zawierają fitochemikalia lub przeciwutleniacze, które działają blokująco na procesy nowotworowe, przeciwzapalnie, ochronnie na komórki mózgowe i regulująco na poziom cholesterolu.
Każdy owoc i warzywo stanowi wyjątkowy, odrębny zestaw tych substancji, zatem należy jeść ich najróżniejsze rodzaje, by zapewnić sobie możliwie najszersze spektrum ochrony. Czerwone winogrona i jagody na przykład dostarczają antycyjanin, pomidory i kukurydza zaś czerwonych i żółtych karotenoidów. Poszczególne przeciwutleniacze działają osłaniająco na różne narządy.
PRZECIWUTLENIACZE: FAKTY i RADY
♦ Mrożone owoce i warzywa są równie zdrowe co świeże.
♦ Gotowanie pomidorów i marchwi aktywizuje przeciwutleniacze.
♦ Jeśli to możliwe, należy jeść warzywa i owoce z kolorową skórką, która zawiera najwięcej przeciwutleniaczy.
♦ Zawsze wybierajcie najjaskrawsze lub najciemniejsze kolory. Na przykład: kupujcie ciemne niebiesko-zielone brokuły, nigdy żółtawe.
♦ Najwięcej antyoksydantów znajdziecie w dojrzałych owocach i warzywach.
♦ Nie lekceważcie soków. Szczególnie ochronnie działa sok cytrynowy.
♦ Suszone owoce, zwłaszcza śliwki oraz rodzynki, są prawdziwą kopalnią przeciwutleniaczy.
♦ Nie zapominajcie o ciemnozielonych warzywach, takich jak jarmuż, gdyż są bardzo bogate w przeciwutleniacze, a zupełnie niedoceniane.
ZALECANE NORMY SPOŻYCIA
Dzienna liczba porcji warzyw i owoców zalecana przez amerykański National Cancer Institute (rządowa agencja powołana do walki z nowotworami):
Dzieci: co najmniej pięć porcji dziennie.
Kobiety: co najmniej siedem porcji dziennie.
Mężczyźni: co najmniej dziewięć porcji dziennie.
Co oznacza porcja?
Jeden średni owoc, taki jak jabłko, gruszka albo banan.
1 szklanka zieleniny, na przykład sałaty albo szpinaku.
½ szklanki posiekanych warzyw: surowych albo gotowanych.
½ szklanki posiekanych owoców: surowych albo gotowanych.
0,2 litra soku owocowego lub warzywnego.
OSIEN POWODÓW, DLA KTÓRYCH NALEŻY JEŚĆ OWOCE I WARZYWA
1.U osób jedzących ponad pięć warzyw i owoców dziennie ryzyko choroby serca spadło o 72 procent w porównaniu z tymi, którzy ograniczali się do mniej niż jednej porcji na dzień, pokazało duże greckie badanie.
2. kobiet spożywających najwięcej ciemnożółtych, pomarańczowych i zielonych warzyw prawdopodobieństwo rozwoju raka sutka było od 20 do 35 procent mniejsze (badanie Uniwersytetu Vanderbilta).
3. Udział warzyw i owoców w codziennej diecie obniżył odsetek zgonów na skutek raka wątroby, żołądka i płuc o 20-35 procent (badanie japońskie).
4. Jedzenie dużej ilości owoców w dzieciństwie prawie o 40 procent zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworu w wieku dorosłym (badanie brytyjskie).
5. Osoby, których dieta była bogata w owoce i warzywa, okazały się o 20 procent mniej podatne na choroby serca, według wyników badania Uniwersytetu Harvarda. Dodanie do codziennego pożywienia tylko jednego owocu lub warzywa obniża ryzyko zaburzeń kardiologicznych o 4 procent.
6. Holenderskie badanie, którym objęto mężczyzn palaczy, pokazało, że u badanych jedzących najwięcej owoców prawdopodobieństwo wystąpienia raka płuc było o połowę mniejsze niż u tych, którzy jedli ich najmniej.
7. Wyniki badania przeprowadzonego przez Uniwersytet Stanowy Nowy Jork w Buffalo dowodzą, że dieta bogata w owoce i warzywa jest skuteczniejszym narzędziem w walce z nadwagą niż ograniczenie spożycia pokarmów wysokotłuszczowych i tych z dużą zawartością cukrów.
8. Kobiety, które jedzą przynajmniej pięć porcji owoców i warzyw dziennie, o 40 procent zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę w porównaniu z kobietami sporadycznie sięgającymi po pokarmy owocowo-warzywne (badanie rządowej agencji federalnej Centrum do spraw Zwalczania i Zapobiegania Chorobom).
TABELA ZAWARTOŚCI PRZECIWUTLENIACZY W PRODUKTACH
CAŁKOWITA ZDOLNOŚĆ przeciwutleniająca (TAC) to współczynnik pokazujący zdolność określonej substancji do zapobiegania reakcjom utleniania. Oto, jak kształtuje się ona w przypadku najpopularniejszych owoców i warzyw na podstawie danych Departamentu Rolnictwa USA. Im wyższy współczynnik TAC, tym większe właściwości przeciwutleniające danego produktu.
OWOCE I WARZYWA
Jabłko |
CAŁKOWITA ZDOLNOŚĆ PRZECIWUTLENIAJĄCA (TAC) |
Fuji | 1 | 3,578 |
Gala | 1 | 3,903 |
Golden Delicious | 1 | 3,685 |
Granny Smith | 1 | 5,381 |
Red Delicious | 1 | 5,900 |
Morela | 1 | 469 |
Awokado | 1 | 3,344 |
Banan | 1 | 1,037 |
Jeżyny | 1 szklanka (237 ml) | 7,701 |
Czarne jagody, | ||
borówka amerykańska | ||
Hodowlane | 1 szkl. | 9,019 |
Dziko rosnące | 1 szkl. | 13,427 |
Kantalup | 1 szkl., pokrojony w kostkę | 499 |
Czereśnie, wiśnie | 1 szkl | 4,873 |
Żurawina | 1 szkl. | 8,983 |
Daktyle | 1/2 szkl. | 3,467 |
Figi suszone | 1/2 szkl. | 2,537 |
Winogrona | ||
Zielone | 1 szkl. | 1,789 |
Czerwone | 1 szkl. | 2,016 |
Grejpfrut | 1/2 | 1,904 |
Melon kabasa | 1 szkl., pokrojone w kostkę | 410 |
Kiwi | 1 | 698 |
Mango | 1 szkl., pokrojone na plastry | 1,653 |
Nektarynka | 1 | 1,019 |
Pomarańcza | 1 | 2,540 |
Brzoskwinia | 1 | 1,826 |
Gruszka | ||
Zielona | 1 | 3,172 |
Czerwona | 1 | 2,943 |
Ananas | 1 szkl., pokrojony w kostkę | 1,229 |
Śliwki | 1 | 4,118 |
Śliwki suszone | 1/2 szkl. | 7,291 |
Rodzynki | 1/2 szkl. | 2,490 |
Maliny | 1 szkl. | 6,058 |
Truskawki | 1 szkl. | 5,938 |
Mandarynki | 1 | 1,361 |
Arbuz | 1 szkl., pokrojony w kostkę | 216 |
Karczochy | 1/2 szkl., gotowane | 3,952 |
Szparagi | 1/2 szkl. | 2,021 |
Fasolka szparagowa | 1/2 szkl. | 147. |
Fasola, suszona, gotowana | ||
Czarna | 1/2 szkl. | 4,181 |
Biała | 1/2 szkl. | 2,573 |
Pinto | 1/2 szkl. | 11,864 |
Czerwona | 1/2 szkl. | 13,727 |
Buraki | 1/2 szkl. | 1,886 |
Brokuły | 1/2 szkl. | 700 |
Kapusta | ||
Zielona | 1/2 szkl. | 476 |
Czerwona | 1/2 szkl. | 788 |
Marchew | 1 średnia | 741 |
Kalafior | 1/2 szkl. | 324 |
Seler | 1/2 szkl. | 344 |
Kukurydza | 1/2 szkl., mrożona | 428 |
Ogórek | 1/2 szkl. | 74 |
Bakłażan | 1/2 szkl. | 1,039 |
Sałata | ||
Masłowa | 8,5 dag | 1,209 |
Fryzowana | 8,5 dag | 1,320 |
Lodowa | 8,5 dag | 383 |
Czerwona karbowana | 8,5 dag | 1,519 |
Cebula | ||
Żółta | 1/2 szkl. | 823 |
Czerwona | 1/2 szkl. | 917 |
Zielony groszek | 1/2 szkl.., mrożony | 480 |
Papryka słodka | ||
Zielona | 1 | 664 |
Czerwona | 1 | 1,072 |
Pomarańczowa | 1 | 1,830 |
Żółta | 1 | 1,905 |
Ziemniaki | ||
Czerwone | 23 dag | 2,494 |
Russett | 23 dag | 2,996 |
Białe | 23 dag | 2,383 |
Rzodkiew | Vi szkl., krojona | 1,107 |
Szpinak | 8,5 dag | 2,249 |
Słodkie ziemniaki | 14 dag | 1,173 |
Pomidor | 1 surowy | 415 |
1/2 szkl. gotowanego | 552 |