W jednym gramie tłuszczu znajduje się 9 kcal (w porównaniu do węglowodanów i protein, które mają tylko po cztery) to dużo. Mała porcja bogatego w tłuszcz pokarmu ma w sobie o wiele więcej kalorii niż porównywalna ilość niskotłuszczowego jedzenia. Ludzie mają skłonność do zbyt dużego spożycia wysokotłuszczowego pożywienia, ponieważ potrzeba go zjeść więcej, aby w pełni zaspokoić apetyt.
Badania wykazały, że lipidy o wiele łatwiej przekształcają się w magazynowany w organizmie tłuszcz zapasowy, niż czynią to węglowodany czy proteiny. Może być on bezpośrednio złożony w komórkach tłuszczowych, a węglowodany i białka muszą najpierw przejść proces rozkładu, co zwiększa prawdopodobieństwo faktu, że jako tłuszcz w ciele złożone zostaną pokarmy wysokotłuszczowe. Zasadą jest to, że ilość kalorii pochodzących z tłuszczu powinno się utrzymywać na poziomie 10 do 15% całkowitego spożycia. Swoje jedzenie powinieneś piec zwyczajnie lub na ruszcie, gotować na parze albo podgrzewać w mikrofalówce, ale unikaj używania w swojej kuchni oleju lub masła.
Określenie procentowej ilości węglowodanów i białek w schemacie odżywiania nie jest zadaniem łatwym. Podczas gdy istnieją liczne teorie mówiące o tym, że wysokowęglowodanowa lub wysokobiałkowa dieta jest lepsza, ludzie, zależnie od różnych genetycznych i życiowych uwarunkowań, odmiennie reagują na różne kombinacje. Dla większości ludzi, umiarkowanie wysokoproteinowa dieta (szczególnie poparta programem treningowym), pomoże przyspieszyć zrzucanie zbędnych kilogramów i umożliwi utrzymanie wagi na stałym poziomie.