Naturalny czas postu, ma jednak niewiele wspólnego z kuracjami odchudzającymi. Jest to przede wszystkim oczyszczenie organizmu z toksyn oraz pozostałości produktów przemiany materii. Specjaliści od żywienia zamiast specjalnych diet, proponują wprowadzenie do jadłospisu dużej ilości owoców i warzyw. Wiele z nich nie ma wielkiej wartości witaminowej, lecz znakomicie służy jako „szczotka“ do oczyszczenia żołądka i jelit.
Jeżeli nie wykonujemy pracy fizycznej, to jeden posiłek możemy skomponować wyłącznie z warzyw. Nie należy polewać ich topionym masłem ani margaryną, aby nie podnosić wartości kalorycznej posiłku. Gdy chcemy zgubić nadmiar kilogramów, to powinniśmy gotować na parze. Nie należy smażyć na oleju – dodaje to nie tylko do potrawy niechciany tłuszcz, lecz sprzyja powstawaniu wolnych rodników, które są przyczyną przyspieszonego starzenia się.
Z jadłospisu wykreślamy zatem słodycze, ciasta oraz słodkie napoje, ponieważ cukier nie tylko tuczy, ale kradnie też z organizmu witaminy.