Węglowodany – Monosacharydy

batonMonosacharydy – Są podstawową cząsteczką tworzącą wszystkie węglowodany, naukowcy rozpoznali i opisali ponad 200 monosacharydów, co daje obraz tego, jak bardzo różnorodna są grupą. Przyjrzyjmy się najczęściej spotykanym.

GLUKOZA – jest cukrem naturalnie obecnym w pożywieniu. Innymi jej nazwami są dekstroza lub cukier krwi. Jest składnikiem wielu weight gainerów, napojów dla sportowców oraz substancją często stosowana jako wspomagacz transportu kreatyny. Bardzo często jest dodawana do napojów oraz soków jako słodzik. Spożywana w nadmiarze szybko odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej, dlatego warto jest dbać o to, aby w diecie nie było jej zbyt dużo.

FRUKTOZA – jest określana zwykle mianem cukru owocowego, jako że najwięcej zawierają jej owoce oraz miód. Można ja spotkać w części napojów przeznaczonych dla ludzi uprawiających sporty wytrzymałościowe. Jest najbardziej słodkim ze wszystkich węglowodanów, stąd często wykorzystuje się ją jako słodzik. Co ciekawe, transport fruktozy do krwiobiegu następuje znacznie wolniej, niż wchłanianie glukozy, dzięki czemu sprawia ona mniejsze problemy insulinowo-tłuszczowe.

GALAKTOZA – w odróżnieniu od innych cukrów, nie zwiększa zapasów glikogęnu mięśniowego – ale może uzupełniać braki glikogenu w wątrobie. Właśnie dlatego tak chętnie wykorzystuje się ją jako składnik napojów energetycznych dla wytrzymałościowców. Od innych węglowodanów różni
ją także to, że jej źródłem jest np. mleko, a nie rośliny.