Przygotowanie i przechowanie mleka dla dziecka.
Czy tylko świeżo przygotowane mleko nadaje się do podania dziecku? Choć pokarm mamy jest najlepszy dla niemowlęcia (a przy tym zawsze świeży i natychmiast gotowy do spożycia), to maluszki, które otrzymują mleko modyfikowane, też rozwijają się zdrowo. Jednak podawanie pokarmu z butelki wymaga przestrzegania kilku ważnych zasad. Na początek warto wiedzieć, że: niemowlę powinno mieć tyle butelek ze smoczkiem, ile posiłków dziennie zjada, czyli przynajmniej 5 zestawów (będzie wygodniej sterylizować kilka butelek naraz, niż gotować jedną przed każdym posiłkiem); przez pierwsze pół roku smoczki i butelki przed przygotowaniem mieszanki zawsze dokładnie myjemy i sterylizujemy, np. gotując kilka minut w naczyniu z czystą wodą; mycie płynem do naczyń oraz dokładne płukanie smoczków i butelek wystarcza dopiero wtedy, gdy dziecko ukończy 6. miesiąc życia.
Mleko w proszku.
Pudełko z suchą mieszanką należy przechowywać w odpowiednich warunkach, aby nie straciła ona wartości odżywczych i zachowała świeżość. Dlatego należy postawić je w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu (w temp. 15-25°C).
Po każdym użyciu pojemnik z mieszanką musi zostać szczelnie zamknięty! Puszkę zakrywamy plastikowym wieczkiem.
Torebkę z mieszanką zamykamy, kilkakrotnie zginając jej górny brzeg, a następnie wkładamy do pudełka. Mieszankę trzeba zużyć w ciągu 30 dni od otwarcia opakowania.
Termin przydatności do spożycia podany na spodzie opakowania dotyczy produktu fabrycznie zamkniętego. Pod żadnym pozorem nie wolno podawać maluszkowi mieszanek przeterminowanych!
Proszek dodajemy do przegotowanej, letniej wody. Trzeba zawsze zachowywać proporcje wody i proszku zalecone przez producenta oraz korzystać z załączonej do opakowania miarki. Po dokładnym wymieszaniu mamy gotowe mleko. Pamiętajmy, że mieszankę należy przygotować bezpośrednio przed podaniem jej dziecku. Wówczas mamy gwarancję, że maluch zje świeży i wartościowy posiłek. O ile oczywiście zachowujemy zasady higieny: sterylizujemy naczynia i myjemy ręce, a do przygotowania mleka używamy przegotowanej wody. Tylko wyjątkowo można zrobić niewielki zapas mleka. Np. gdy wiemy, że dziecko będzie karmić babcia lub jeżeli chcemy zabrać butelkę na spacer. O czym wtedy pamiętamy?
Przygotowanej mieszanki nie przechowujemy w lodówce dłużej niż 24 godziny.
Butelka z gotową mieszanką musi być szczelnie zamknięta. Gotową mieszankę można też przechowywać w naczyniach zamykanych hermetycznie, dopuszczonych do kontaktu z potrawami zawierającymi tłuszcz.
Podgrzewanie.
Po wyjęciu z lodówki mieszankę trzeba podgrzać. Mleko powinno mieć temperaturę pokarmu z piersi mamy, czyli ok. 35 °C. Jeśli nie mamy elektrycznego podgrzewacza, możemy włożyć butelkę do garnka z ciepłą wodą lub przez chwilę trzymać ją pod strumieniem ciepłej wody. Nie zostawiamy butelki z pokarmem w podgrzewaczu na dłużej, np. na noc, żeby był już gotowy do karmienia. Nie wkładamy jej do mikrofalówki (mleko podgrzewa się nierównomiernie i można poparzyć malucha). Przygotowanej mieszanki nie należy też zamrażać. Może to sprawić, że wytrącą się tłuszcze i zmieni się jej konsystencja.
W podróż można zabrać szczelnie zamkniętą butelkę w termosie z lodem lub w tzw. termo opakowaniu ze styropianu, które trzyma chłód kilka godzin. Nadal pozostanie jednak problem ogrzania mieszanki. Najlepiej więc do termo opakowania wziąć osobno butelkę z ciepłą wodą oraz pojemnik z przygotowaną porcją suchej mieszanki i połączyć je bezpośrednio przed podaniem.