Przeciwutleniacze na młodość

9. SELEN HAMUJE RAKA
W przełomowym, kontrolowanym placebo badaniu, którym objęto 1312 osób w wieku podeszłym, przyjmowanie 200 mikrogramów selenu dziennie przez siedem lat zmniejszyło w badanej grupie odsetek nowotworów i zgonów z ich powodu o odpowiednio 42 procent i 50 procent, donoszą naukowcy z Uniwersytetu Arizony. Częstotliwość raka prostaty spadła o 69, raka jelita grubego o 64, a raka płuc o 39 procent.

10. WITAMINY ZMNIEJSZAJĄ RYZYKO RAKA JAJNIKA
Przyjmowanie witaminy C o 60 procent zmniejszyło ryzyko zachorowania na najczęstszy typ raka jajnika. Witamina E zmniejszała zagrożenie o 67 procent. Najbardziej skuteczne okazało się łączne przyjmowanie obu przeciwutleniaczy, co skutkowało siedemdziesięcio jednoprocentowym spadkiem ryzyka rozwoju nowotworu (badanie Uniwersytetu Karoliny Północnej). Witaminy zawarte w pożywieniu nie przejawiały takiego efektu. W skład codziennej dawki protekcyjnej wchodziły ponad 363 miligramy witaminy C i ponad 75 miligramów witaminy E (z suplementów i pożywienia razem).

11. LIKOPEN ZMNIEJSZA GUZY PROSTATY
Wyniki kilku badań pokazują, że jedzenie pomidorów bogatych w przeciwutleniacz likopen pomaga zapobiegać wystąpieniu raka prostaty. Przyjmowanie likopenu w formie suplementów może także zmniejszać już istniejące guzy stercza, donoszą badacze z Wayne State University. Podawanie pacjentom suplementów likopenu zaledwie przez trzy tygodnie przed planowaną prostatektomią aż u 80 procent z nich zmniejszyło wielkość guza. Co jeszcze bardziej niezwykłe, u 73 procent badanych przyjmujących likopen nie doszło do rozsiewu komórek nowotworowych poza sam gruczoł, co miało miejsce u 82 procent pacjentów, którzy przeciwutleniacza nie dostawali.

12. WITAMINA E CHRONI PRZED RAKIEM PĘCHERZA
Osoby przyjmujące przez dłuższy okres witaminę E są mniej zagrożone śmiercią na skutek nowotworu pęcherza, pokazuje badanie Amerykańskiego Towarzystwa Onkologicznego. Witamina E przyjmowana regularnie (częściej niż 15 razy w miesiącu) przez ponad 10 lat zmniejszała o 40 procent ryzyko zgonu na skutek nowotworu pęcherza. Suplementacja trwająca krócej nie wywierała wpływu na śmiertelność w tej chorobie.

13. WITAMINA C WZMACNIA KOŚCI
Wyniki badania przeprowadzonego przez Uniwersytet Kalifornijski w San Diego sugerują, że suplementacja witaminą C pobudza tworzenie się kolagenu i kości. Kobiety w wieku postmenopauzalnym, które łykały witaminę C przez 12 lat lub dłużej, miały w kilku miejscach o 3 procent wyższy wskaźnik gęstości mineralnej kości (BMD), czyli silniejsze kości niż badane nieprzyjmujące witaminy C. Kobiety, u których stwierdzono najwyższy BMD, przyjmowały dziennie 1000 miligramów witaminy C lub więcej.

14. WAPNO I WITAMINA D ZAPOBIEGAJĄ ZŁAMANIOM
Przyjmowanie przez trzy lata 500 miligramów wapna i 700 IU witaminy D dziennie znacząco zmniejszyło odsetek utraty kości i złamań niekręgowych u mężczyzn i kobiet po 65. roku życia, poinformowali badacze z Uniwersytetu Tuftsa.

15. CYNK ZAPOBIEGA REUMATOIDALNEMU ZAPALENIU STAWÓW
Badanie przeprowadzone w Mayo Clinic pokazało, że starsze kobiety wspomagające się różnymi suplementami były mniej podatne na gościec przewlekły postępujący. Przyjmowanie witaminy C lub E zmniejszało ryzyko rozwoju choroby o 30, a cynku aż o 60 procent. Jedzenie dużej ilości owoców i warzyw kapustnych (kapusty, kalafiorów, brukselki i brokułów) również okazało się skuteczne: ograniczało zagrożenie RZS o 35 procent.

16. WITAMINY SPOWALNIAJĄ OBNIŻANIE SIĘ SPRAWNOŚCI UMYSŁOWEJ
Kobiety w wieku podeszłym i starczym (od 70 do 79 lat), które od dawna przyjmowały witaminę E i C, osiągały lepsze wyniki na testach funkcji poznawczych niż ich rówieśnice, nigdy niesięgające po suplementy. W dużym badaniu harwardzkim badane lepiej przypominały sobie słowa i treść krótkiego ustępu, wykazywały się wyższym stopniem fluencji słownej i wypadały lepiej na testach liczenia od tyłu. Kobiety, które najdłużej przyjmowały witaminy, z reguły miały najlepsze wyniki.

17. WITAMINA B12 CHRONI MÓZG
Badanie przeprowadzone przez Departament Rolnictwa USA pokazało, że 40 procent Amerykanów w wieku od 26 do 83 lat ma stężenie witaminy B12 we krwi „na granicy normy”, wystarczająco niskie, by wywołać objawy neurologiczne. Jej niedobór przejawia się pod postacią upośledzenia funkcji poznawczych u dzieci oraz wysokiego odsetka depresji, otępień i choroby Alzheimera u dorosłych. Najmniej na niego narażone okazały się osoby przyjmujące suplementy witaminy B12 oraz jedzące najwięcej nabiału i wzbogacanych witaminami płatków śniadaniowych.
Jeśli się przekroczyło 50. rok życia, powinno się sięgnąć po suplement witaminy B12, radzą eksperci. Niewielkie dawki zawarte w preparatach wielowitaminowych pomagają, ale wiele starszych osób potrzebuje 500 albo więcej mikrogramów dziennie. 3000 mikrogramów dziennie uznaje się za bezpieczną dawkę, przy której nie zanotowano żadnych skutków ubocznych.

18.WITAMINY ZAPOBIEGAJĄ ROZWOJOWI CHOROBY ALZHEIMERA
Ani jedna z badanych osób w wieku podeszłym, które przyjmowały oddzielne dawki witaminy E (200-800 IU) czy witaminy C (500-1000 mg), nie zapadła na chorobę Alzheimera podczas trwającego cztery lata podwójnie zaślepionego badania w chicagowskim Rush Institute for Healthy Aging. Podawane drugiej grupie suplementy multiwitaminowe z mniejszymi dawkami witaminy E (z reguły 30 IU) albo C (60 mg), nie chroniły przed wystąpieniem otępienia typu alzheimerowskiego.

19. LUTEINA RATUJE WZROK
Przyjmowanie 10 miligramów dziennie działającej antyoksydacyjnie luteiny zmniejszyło stopień utraty wzroku u pacjentów ze starczym zwyrodnieniem plamki żółtej, pokazały wyniki badania przeprowadzonego przez Klinikę Chorób Oczu oraz Uniwersytet Illinois w Chicago. Po roku suplementacji luteiną gęstość pigmentu plamki żółtej zwiększyła się o 50 procent. Co niezwykłe, u badanych nastąpiła też poprawa w zakresie ostrości widzenia, czułości kontrastowej i akomodacji, reakcji na światło. Dodatek innych przeciwutleniaczy do luteiny skutkował jeszcze lepszą poprawą wzroku.

20. WITAMINA C ZAPOBIEGA ZAĆMIE I UTRACIE WZROKU
Kobiety przyjmujące suplementy witaminy C były o 77 procent mniej zagrożone zaćmą. Duże badanie przeprowadzone przez Narodowy Instytut Zdrowia pokazało, że u pacjentów w początkowych stadiach zwyrodnienia plamki żółtej codzienna, trwająca 11 lat suplementacja 500 miligramami witaminy C, 400 IU witaminy E, 80 miligramami cynku, 2 miligramami miedzi i 15 miligramami beta-karotenu spowolniła rozwój choroby do stadium zaawansowanego i ryzyko utraty wzroku.

21. WITAMINA C ZMNIEJSZA PROCESY ZAPALNE
W przeprowadzonym przez Uniwersytet Kalifornijski w Berkeley badaniu klinicznym, którym objęto 160 osób, przyjmowanie witaminy C (w dawce 515 mg dziennie) obniżyło o 24 procent (w porównaniu z placebo) stężenie białka C-reaktywnego (CRP) we krwi badanych, jednego z markerów procesów zapalnych. Jest to o tyle istotne, że dziś przewlekłe procesy zapalne uznaje się za jedną z głównych przyczyn zwężenia światła tętnic, zakrzepów, zawałów, udarów, cukrzycy i choroby Alzheimera. Wykorzystanie kwasu askorbinowego do ograniczania procesów zapalnych może okazać się pomocne w profilaktyce tych chorób, twierdzą badacze.