Czy surowe lub gotowane jarzyny mogą zaszkodzić?
Nie, jeśli potrawa jest świeża i przygotowana zgodnie z zasadami higieny. Nie należy jednak przekarmiać malucha surowymi warzywami, które trudno mu pogryźć i strawić. Warzywa gotowane, które nie są kwaśne (kalafior, marchewka, fasolka szparagowa), nie mogą być przechowywane w cieple, bowiem szybko ulegają zepsuciu. Jeśli dojdzie do zatrucia pokarmowego, oprócz leczenia dietetycznego i podawania płynów pomocne jest zastosowanie preparatów zawierających bakterie probiotyczne.
Dlaczego dzieci powinny jeść chude mięso i tłuste ryby?
Chude mięso to doskonałe źródło pełnowartościowego białka, witamin z grupy B, żelaza i innych biopierwiastków.
Makrela, łosoś, halibut, czyli tłuste ryby morskie, są bogate w cenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega 3, witaminę D oraz jod.
Czy potrawy z grilla są dobre dla maluchów?
Małe dzieci nie powinny jeść potraw przypieczonych, przesiąkniętych dymem, które smakują dorosłym. Jeśli chcesz podać kilkulatkowi mięso, rybę lub jarzyny z grilla, należy upiec je szczelnie zawinięte w aluminiową folię. Pamiętaj o zainstalowaniu specjalnej tacy pod rusztem, by tłuszcz nie kapał na węgiel. Taki dym jest bardzo szkodliwy.
W lecie często podawaj dziecku jogurty, kefiry oraz ukwaszone mleko. Takie produkty mleczne są lepiej trawione i tolerowane przez alergików w odróżnieniu od mleka słodkiego. Wszystkie te napoje działają orzeźwiająco. Zawierają też korzystne dla naszego zdrowia bakterie kwasu mlekowego.