Likiery i nalewki

Likiery, nazywane inaczej nalewkami, zawierają 25-30% alkoholu, są dosładzane cukrem, glukozą lub karmelem (do 500 gramów na litr) oraz aromatyzowane różnymi owocowymi olejkami zapachowymi, przyprawami i ziołami. Producenci nie mają obowiązku informować o dodawanych przez siebie specyfikach. W istocie receptury likierów stanowią najczęściej pilnie strzeżoną tajemnicę. Jeszcze do niedawna można ją było utrzymać. Obecnie nowoczesne metody analizy chemicznej umożliwiają dokładne określenie zawartości dowolnego napoju. Niektóre z nich są sztucznie barwione. Poniżej przedstawiamy składniki najbardziej popularnych likierów:

Nazwa – Podstawowy – Inne składniki (oprócz substancji słodzącej alkohol)

adwokat – gin – żółtko jajka

benedictine – koniak – miód, zioła

campari – brandy i wino – głównie ekstrakt piołunu

cherry brandy – brandy – ekstrakt wiśniowy

cointreau – brandy – ekstrakt pomarańczowy

creme de menthe – brandy – ekstrakt miętowy

drambuie – whisky – miód

malibu – rum – ekstrakt kokosowy

martini – wino i spirytus – ekstrakt z ziół

ouzo – wódka – anyż

pernod – wódka – anyż, zioła

Pimm’s N°. 1 – gin, wino – ekstrakt ziołowy

Southern comfort – bourbon – esencja brzoskwiniowa

Tia Maria – rum – ekstrakt kawy

Gin wytwarza się z alkoholu pochodzącego z fermentacji zboża. Aromatyzuje się go, destylując dwu- i trzykrotnie, mieszaniną ziół, owoców i jagód. Te tak zwane botanikalia stanowią tajemną mieszaninę do dziesięciu składników (owoców, ziół i przypraw), z których najważniejszym jest jałowiec. Jest on niezbędny, by alkohol mógł nosić nazwę ginu. Innymi składnikami mogą być: kolendra, dzięgiel, korzeń kosaćca florenckiego, migdały, kora kasji, lukrecja, skórka pomarańczowa i cytrynowa, kardamon, cynamon i gałka muszkatołowa. Po wrzuceniu ziół do spirytusu odbywa się ostatnia destylacja. (W niektórych destylarniach w procesie destylacji pary alkoholu przechodzą przez zioła zawieszone nad roztworem). Pierwszą frakcję odrzuca się. Środkową frakcję rozcieńcza się do zawartości alkoholu od 37% do 47%. Po zabutelkowaniu tak przygotowany trunek zyskuje nazwę „London gin” – nazwa ta jest chroniona przez międzynarodowe przepisy. Producenci strzegą tajemnicy składu swoich produktów, choć w dzisiejszych czasach ich sekrety bez trudu może odkryć analiza chemiczna.