Herbata – najzdrowszy napój

HERBATA: KILKA RAD

♦ Parzcie herbatę przez trzy do pięciu minut, żeby uwolnić przeciwutleniacze. Herbata w torebkach jest tak samo korzystna jak liściasta.

♦ Herbatki ziołowe nie należą do gatunku „prawdziwych herbat” określanych łacińską nazwą Camellia sinesnis i nie posiadają tych samych zdrowotnych właściwości.

♦ Herbata z zawartością kofeiny wykazuje o wiele silniejsze działanie przeciwutleniające niż gatunki dekofeinizowane.

♦ Nie dodawajcie mleka do herbaty. Badania pokazują, że zmniejsza to zdolność herbaty do poprawy przepływu krwi i funkcji naczyniowej organizmu.

♦ Nie podawajcie dużych ilości herbaty niemowlętom i dzieciom. Herbata chelatuje żelazo, czyli usuwa je z organizmu, co może być pomocne w zwalczaniu chorób przewlekłych, takich jak choroby serca i nowotwory u dorosłych. Jednak pita w nadmiernych ilościach przez dzieci, wywołuje u nich anemię.

♦ Nie pijcie herbatek ziołowych, rozpuszczalnych czy butelkowanych, jeśli chcecie zapewnić sobie większą podaż antyoksydantów. Badania pokazują, że te produkty zawierają ich niewiele lub zgoła wcale. Herbata mrożona jest zdrowa i bogata w przeciwutleniacze, pod warunkiem że została zaparzona z torebek lub liści.

CUDOWNE DZIAŁANIE ZIELONEJ HERBATY

CHOC ZDROWO JEST pić każdą parzoną herbatę, w tym popularną czarną, badania pokazują, że zielona jest w tym względzie najlepsza. Według analiz UCLA sprzedawane w sklepach gatunki zawierają średnio dwukrotnie więcej przeciwutleniaczy niż herbaty czarne. Oznacza to, że żeby cieszyć się dobrodziejstwami płynącymi z, dajmy na to, dwóch filiżanek zielonej herbaty, musimy wypić cztery szklanki czarnej.

Nadto zielona herbata ma wyższe stężenia silnych przeciwutleniaczy z grupy katechin, zwłaszcza galusanu epigallokatechiny, określanego w skrócie mianem EGCG. Niżej znajdują się wyniki badań, które każą przyznać zielonej herbacie zdrowotną palmę pierwszeństwa.

♦ EGCG zawarty w dwóch albo trzech filiżankach zielonej herbaty pomógł zahamować rozsiew komórek nowotworowych raka płuc (badania japońskie).

♦ EGCG z trzech filiżanek herbaty normalizował zaburzenia naczyniowe (mogące prowadzić do zawału) u pacjentów chorych na serce (badanie Uniwersytetu Bostońskiego).

♦ EGCG niszczył komórki białaczko we, przerywając ich sieci komunikacyjne (przełomowe odkrycie Mayo Clinic).

♦ EGCG hamował rozwój alkoholowego zwyrodnienia wątroby u szczurów, w tym. stłuszczenie, zapalenie i nekrozę (śmierć) komórek (testy Uniwersytetu Karoliny Północnej).

♦ EGCG blokował rozrost 80 procent komórek nowotworowych ludzkiego raka sutka, nie niszcząc zdrowych tkanek, donoszą naukowcy z Uniwersytetu Alabamy.

♦ EGCG zakłócał angiogenezę komórek nowotworowych, czyli tworzenie się naczyń włosowatych zaopatrujących je w pokarm, tym samym hamując rozwój guza i głodząc go na śmierć (badania Uniwersytetu Tuftsa).

♦ Esencja zielonej herbaty silnie hamowała u zwierząt rozsiew zakażenia bakterią Helicobacter pylori, która wywołuje wrzody przewodu pokarmowego i potencjalnie raka żołądka (badania japońskie).

I coś jeszcze: badacze z kanadyjskiego Uniwersytetu McGilla zahamowali rozwój próchnicy u myszy, podając im do picia herbatę zamiast wody. Indyjscy naukowcy spowolnili rozwój zaćmy u szczurów, karmiąc je wyciągiem z czarnej albo zielonej herbaty. Badacze z Izraela ustalili, że podawanie esencji zielonej herbaty albo jej głównego przeciwutleniacza, EGCG w postaci czystej, zahamowało zmiany zwyrodnieniowe typu parkinsonowskiego w mózgach badanych myszy.