Niezwykle popularna we Francji stała się dieta opracowana przez Michela Montignaca. Generalną jej zasadą jest spożywanie produktów o niskim indeksie glikemicznym, tzn. nie podwyższających poziomu cukru we krwi.
Zalecane są na przykład pieczywo i makarony z mąki pełnoziarnistej (na wszystkich makaronach włoskich można znaleźć odpowiednią adnotację: “de grane duro”), a także niektóre tylko warzywa (głównie kapusta, ogórek i pomidor, odradzane są natomiast kukurydza, marchewka i ziemniaki).
Bardzo ciekawy jest natomiast sposób spożywania owoców. Otóż należy zjadać je na 30-15 minut przed głównym posiłkiem, by żołądek zdołał je strawić przed przyjęciem kolejnej porcji pokarmu.
W przypadku ich spożycia po posiłku (jak ma to miejsce w większości naszych domów) żołądek zajęty jest trawieniem ciężko strawnych dań, zaś w tym czasie owoce fermentują, wydzielając niezdrowe dla ustroju substancje. Dlatego najlepsze są owocowe przystawki.