Naukowcy właśnie starają się rozwikłać zagadkę, dlaczego niektórzy z nas nie mogą nawet patrzeć na mleko. A przecież jego picie zapobiega wielu chorobom, między innymi osteoporozie i osteopenii, wywoływanym utratą wapnia.
Kilka miesięcy temu pod patronatem prezesa Agencji Rynku Rolnego rozpoczęła się akcja „Szklanka mleka” w ramach której „Mleczny konwój” odwiedza kolejne miejscowości, propagując picie tego smacznego napoju i wyrobów z niego wyprodukowanych.
Uczeni podejrzewają, że niechęć do mleka spowodowana jest przez nietolerancję laktozy lub uczulenie na białko mleka krowiego, które stały się chorobami cywilizacyjnymi i są coraz częściej wykrywane u dzieci. Obydwa schorzenia występują zazwyczaj jednocześnie. Nietolerancja laktozy jest najczęstszą alergią pokarmową u człowieka.
Naukowcy przebadali osiemdziesięcioro dzieci w wieku od kilku miesięcy do 18 lat, które cierpiały na alergię pokarmową. Okazało się, że choroba występuje j 10 proc. pacjentów poniżej 5. roku życia i u 26 proc. powyżej tego progu. Zatem sprawa wygląda całkiem poważnie. Teraz lekarze pracują nad skutecznymi środkami odczulającymi.