Mój mąż jest Hindusem, wiec gotuję dla niego wiele potraw z indyjskimi przyprawami. Czy może je jadać nasza 4-letnia córka?
Można spróbować podać dziecku takie potrawy. Jeśli mała je zaakceptuje i będzie jeść tyle, ile potrzebuje jej organizm – nie ma powodu, by przygotowywać dla niej osobne posiłki. Potrawy kuchni indyjskiej są dość pikantne, dlatego warto odłożyć dla dziecka np. porcję mniej przyprawionego dania. Najlepiej przed podjęciem decyzji o prowadzeniu egzotycznej kuchni w domu, skonsultować typowy jadłospis z lekarzem lub dietetykiem. Trzeba potem stale kontrolować, czy dziecko prawidłowo się rozwija. Pamiętajmy, że w codziennej diecie malca nie może zabraknąć produktów z żadnej z poniższych pięciu podstawowych grup:
1 – mięso, ryby, wędliny,
2 – mleko i przetwory mleczne,
3 – produkty zbożowe,
4 – warzywa i owoce,
5 – tłuszcze roślinne.
Czy po ugotowaniu broiły lub kalafiora, na wywarze można zrobić zupę dla dziecka? Czy będzie miała jakieś wartości odżywcze?
W czasie gotowania warzyw do wywaru przechodzi część witamin i soli mineralnych, jednak gotowanie na nim następnych składników zupy spowoduje, że nie będzie ich w ogóle lub pozostaną tylko w śladowych ilościach. Pamiętajmy, że warzywa na jarzynkę najlepiej gotować na parze – są wtedy smaczne, mają ładny kolor i zachowują swoje wartości odżywcze. Warzywa na zupę najlepiej gotować krótko, od razu rozdrobnione.
Jarmuż
Jarmuż to niezbyt popularna w Polsce odmiana kapusty. Warto wprowadzić go do jadłospisu, bo jest szczególnie bogaty w witaminę C (120 mg/100 g), beta-karoten i witaminę E. Zawiera też sporo potasu, magnezu, wapnia, żelaza, manganu. Jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Z jarmużu można przygotować surówkę (np. z majonezem) lub podawać jako jarzynkę – po krótkim obgotowaniu w lekko osolonej wodzie, dokładnie odcedzamy go, ugniatając w durszlaku. Na talerzu kroimy na trójkąty (jak tort) i polewamy masłem.
Keczup – dobry czy zły?
Keczup to przyprawa smakowa. Nie ma przeciwwskazań, aby maluch czasami go jadał, ale w rozsądnych ilościach (odrobinę do parówek czy zapiekanki). W składzie keczupu znajdują się koncentrat pomidorowy i przyprawy: sól, pieprz, ocet, cukier, zioła, skrobia zagęszczająca sos, często także konserwanty. Jest wiele gatunków keczupów, dlatego zanim po jakiś sięgniemy, warto przeczytać, jaki ma skład i wybrać ten z najmniejszą ilością sztucznych dodatków.