Latem łatwiej przygotować smaczne, różnorodne posiłki. Ale ich wartości odżywcze zależą od jakości użytych składników. Także wody.Odkąd niemowlę dostaje zupki, kaszki i dania obiadowe, należy dbać o prawidłowe przygotowywanie posiłków Wszystkie produkty wykorzystywane do żywienia małych dzieci (nie tylko niemowląt) powinny być najwyższej jakości.
Zachowanie takiej ostrożności zmniejsza ryzyko zatrucia pokarmowego. A im młodsze dziecko, tym groźniejsze mogą być tego skutki i dłuższe leczenie po zjedzeniu żywności o nieodpowiedniej jakości. Dlatego większość rodziców niemowląt bezpieczniej się czuje, podając maluchowi gotowe posiłki w jednorazowych opakowaniach. Są one produkowane według rygorystycznych norm.
Nie zawsze jednak maluszek zjada wyłącznie dania ze słoiczków W drugim i trzecim roku życia dieta powinna być urozmaicana o świeżo przygotowywane potrawy dla całej rodziny.
JAK WYBIERAĆ SKŁADNIKI?
Jeśli sama przyrządzasz posiłki dla malucha, pamiętaj, by używać jedynie naprawdę świeżych produktów Warzywa i owoce importowane z pewnością były wcześniej przechowywane w chłodni, co obniża ich jakość. Mogły być też chemicznie zabezpieczane przed szybkim psuciem się. Dodatkowo niektóre owoce pochodzące z odległych krajów docierają niedojrzałe. Zdrowiej jest, o ile są dostępne, wykorzystywać krajowe. Obecnie większość polskich producentów rolnych spełnia europejskie wymagania jakości. Również pochodzenie mięsa i ryb warto sprawdzić przed zakupem.
Często niedocenianym składnikiem wielu potraw jest woda. A przecież służy do przygotowywania mieszanek mlecznych, zup, kompotów, deserów, kaszek. W niej gotowane są jarzyny i mięso. Woda najlepiej zaspokaja pragnienie. W lecie organizm potrzebuje jej więcej względu na wysoką temperaturę otoczenia. Dietetycy doradzają wykorzystywanie wody o sprawdzonej jakości. Szczególnie w pierwszym roku życia warto używać wody butelkowanej, pochodzącej z kontrolowanego źródła.