Owoce na zaparcia

DLACZEGO CHRONIĄ PRZED ZAPARCIAMI?
Zaparcia dokuczają często niejadkom oraz dzieciom przekarmianym jasnym pieczywem, słodkim mlekiem i potrawami mięsnymi. Jeśli maluch będzie jadł truskawki, maliny, jagody, porzeczki, a więc owoce zawierające drobne pesteczki, oraz jabłka, gruszki, śliwki, morele ze skórką, na pewno ułatwi to wchłanianie i trawienie składników odżywczych. Znajdujący się głównie w skórkach oraz w drobnych pestkach błonnik, a także obecne w miąższu pektyny wzmagają perystaltykę jelit i ułatwiają oddawanie stolca.

Lecznicze właściwości pektyn znane są już od bardzo dawna. Pektyny działają przeciwzapalnie na błony śluzowe żołądka oraz jelit. Wytwarzają również ochronną warstewkę „powlekającą” błonę śluzową jelit. Medycyna ludowa od wieków poleca tarte jabłka jako środek, który zapobiega biegunkom.

Soki i owocowe deserki to ważne źródło witamin dla małych dzieci.
Najwcześniej, bo już w 5. miesiącu życia, można je podać niemowlętom karmionym butelką. Maluchy, które dostają mleko mamy, spróbują ich w 7. miesiącu.