RAK PROSTATY I BETA KAROTEN

Wg badań przeprowadzonych przez Harvard dodatek beta karotenu może zmniejszać ryzyko raka prostaty u mężczyzn, którzy spożywają niewielkie ilości owoców i warzyw. Przypuszczalnie u jednego na każdych pięciu mężczyzn w Stanach Zjednoczonych rozwinie się rak prostaty w pewnym okresie jego życia. Ta choroba zabije znacznie więcej mężczyzn niż jakiś inny nowotwór, podaje Amerykańskie Towarzystwo do Walki z Rakiem. W dodatku rak prostaty jest po raku skóry drugą i najczęstszą postacią raka u mężczyzn.

Badanie harwardzkie obejmowało dietę, styl życia i ogólny stan zdrowia 22 tysięcy mężczyzn w ciągu 12 lat. Polowa uczestników badania przyjmowała w różnych dniach 50 miligramów beta karotenu, a reszcie podawano placebo (tabletki pozorne).

Z badań wynika, że mężczyźni z niskim poziomem beta karotenu we krwi byli o jedną trzecią bardziej narażeni na rozwój raka prostaty. Ryzyko było związane z brakiem owoców i warzyw w ich diecie. Jednak mężczyźni, którym podawano w zmniejszonych ilościach pokarmy roślinne z dużą zawartością beta karotenu oraz jednocześnie przyjmowali dodatki beta karotenu, osiągnęli mniejsze ryzyko wystąpienia raka prostaty. Porównywalne ono było do tego, jaki mieli mężczyźni spożywający w normalnych ilościach owoce i warzywa. W porównaniu do osób, którym nie podawano dodatków w diecie i których brakowało owoców i warzyw. Ci przyjmujący dodatki beta karotenu osiągnęli aż o 36 procent mniejsze ryzyko rozwoju raka prostaty.