Nie wszystkim producentom wolno używać określenia “zdrowa żywność”. Bezpieczne i zdrowe powinny być wszystkie produkty żywnościowe dopuszczone do sprzedaży. Ponieważ na razie jeszcze tak nie jest, kiedy robimy zakupy, lepiej zachować ostrożność. Duże zakłady spożywcze są pod stałą kontrolą. Przestrzegają norm, zależy im na opinii. W małych firmach natomiast wciąż jeszcze zdarza się, że produkty powstają w niehigienicznych warunkach i mogą zawierać szkodliwe substancje. Dlatego lepiej kupować w sklepach zaopatrujących się u znanych producentów żywności.
Atestowane znaczy bezpieczne. Produkty pochodzące z ekologicznych gospodarstw są wytwarzane tylko przy użyciu naturalnych nawozów i środków ochrony roślin. W specjalnych sklepach i eko gospodarstwach można kupić kasze, makarony, razowe pieczywo, soki, przeciery pomidorowe i ogórkowe. Ładne warzywa i owoce wcale nie muszą być przesycone chemią. Kupując ekoprodukty sprawdź, czy firmuje je Polskie Towarzystwo Rolnictwa Ekologicznego lub Stowarzyszenie Producentów Żywności Metodami Ekologicznymi “Ekoland”. W Polsce tylko te organizcje mogą wydawać atesty.