KOLCOWÓJ SZKARŁATNY

KOLCOWÓJ SZKARŁATNY (Lycium barbarum.) L. ,(Lycium Chinese) Syn: Lycium halimifolium Mill. Lycium vulgare Dunal

Nazwy występujące w literaturze:
Lycii, Wolfberry fruit, Chinese Wolfberry, Lycium Berry, Matrimonyvine, Gou qi zi, Gou ji zi Rodzina Solanaceae-psiankowate

W artykule o Schizandrze w nr 24 Zdrowego Stylu wspomniałem o tej niezwykłej jagodzie zwanej po angielsku Wolfberry. Nazwa ta, jak wydaje się, wprowadza nieco zamieszania w piśmiennictwie Polskim. Prawdopodobnie związane jest to z tym, że należy ona do rodziny Solanaceae (psiankowatych), do których należy papryka, ziemniaki, pomidory jak również pokrzyk wilcza jagoda ( Atropa belladona), zwany potocznie wilczą jagodą. Pokrzyk jest rośliną o dużym znaczeniu leczniczym, ale też silną trucizną.
Ze zdziwieniem przyjąłem informację z krajowej encyklopedii internetowej net.pl.wiem gzie zaklasyfikowano kolcowój szkarłatny jako roślinę silnie trującą.
Światowa literatura zielarska określa jagody kolcowoju szkarłatnego ( Lycium barbarum) jako całkowicie nie toksyczne i bezpieczne w użyciu.

Owoc krzewu Lycium barbarum jest powszechnie stosowany w Chinach do użytku medycznego, a także kulinarnego. Lycium jest jednym z głównych ziół tonizujących w tradycyjnej medycynie Chińskiej; wymieniany jest w najwcześniejszych dziełach zielarskich sprzed dwóch tysięcy lat, jak np. w pracy Shen’nong Bencaging. Głównym surowcem zielarskim są jagody, rzadziej korzenie i kora. Młode pędy tej rośliny są używane w niektórych prowincjach do przyrządzania popularnej zupy.
Jagody Kolcowoju szkarłatnego są koloru czerwonego, przypominają nieco wyglądem i smakiem rodzynki. Intensywność czerwieni i słodkości owocu jest oznaka jego jakości. Uprawiane są one praktycznie w całych Chinach, lecz pochodzące z prowincji Ninxia uznawane są za najlepsze. Dzięki specyficznemu składowi gleby w tym rejonie, jagody tam zbierane zawierają najwyższe stężenie jednego z aktywnych związków Lycium polisacharydu (LBP) dochodzące do 12.7%. Zawierają też one 19 rożnych aminokwasów, 21 mikroelementów mineralnych. Poziom beta-karotenu jest wyższy niż w marchewce zaś poziom protein porównywalny z pyłkiem pszczelim. Następne składniki to beta-sistosterol, betaina, niacin i pyndoksyna.
Jagody Lycium barbarum są najprawdopodobniej owocami najbardziej „naładowanymi „ wartościowymi elementami odżywczymi. Jak mówi znany ekspert dietetyki sportowej i konsultant medyczny czasopism Jurnal of Longevity Research oraz Muscle and Fittnes Dr. Bob Delmonteque: „ Z zawartością ponad 15% protein, 21 niezbędnych minerałów oraz 19 aminokwasów, jagody Kolcowoju szkarłatnego są super żywnością jedyną w swoim rodzaju. Są najbardziej obiecującym środkiem odżywczym wspierającym zdrowie, mającym potencjał zrewolucjonizować dietetykę, osiągnięcia sportowe oraz tradycyjna medycynę na przestrzeni 21. wieku.”
Nic więc dziwnego, że jagody kolcowoju szkarłatnego zwróciły uwagę ekspertów od Multi Lewel Marketingu. Ostatnio coraz bardziej intensywnie reklamowany jest ( jako niemalże cudowny napój) sok Goji, określany jako tajemnica zdrowia odkryta w Himalajach.
Oczywiście jest to sok z owoców kolcowoju szkarłatnego. Chińska literatura zielarska podkreśla szczególnie działanie jagód Lycium jako środka skutecznego w leczeniu patogenicznych stanów serca, wątroby, śledziony, płuc i nerek.
Zlecane są one też w leczeniu reumatyzmu spowodowanego zimnym i wilgotnym klimatem. Długotrwale stosowanie zapewnia wzmocnienie stawów, kości, wzmacnia system odpornościowy, wyszczupla, opóźnia procesy starzenia. Poprawia również witalność i wzrok i zapewnia długowieczność.
Jedna z historii opowiada o pewnym podróżniku, który przejeżdżając przez małą wioskę zauważył kilkunastoletnia dziewczynkę bijąca starca wyglądającego na 80 lat. Zaintrygowany, zapytał ja o przyczynę okładania starca kijami. Wyjaśniła mu, że jest jego wnuczką, a rozgniewał ją, gdyż nagminnie unikał spożywania swoich ziół na przedłużenie życia. Zobacz jak on staro wygląda, dodała. Gdy podróżnik zapytał ją, ile dziadek ma lat, w odpowiedzi usłyszał, że 370, a ziołami, których używał były jagody Gou qi zi, czyli Kolcowoju szkarłatnego.
W książce medycznej słynnego zielarza Li Shen Chen wydanej w 1587 roku, znaleźć można informacje o mieszkańcach wioski Nau Qui, którzy mieli zwyczaj codziennego spożywania jagód Lycium. Cechowała ich długowieczność i młody wygląd w porównaniu do tych, którzy nie mieli tego zwyczaju.
Znane jest powiedzenie jednego ze słynnych zielarzy: ,, Jagody Lycium czynią starca młodym wilkiem”. Nawiązuje to tradycyjnej wiary o skuteczności jagód w problemach z erekcja. Potwierdziły to też jedne z wielu studiów na mężczyznach po 59 roku życia- stosowano ok. 2 uncji jagód Lycium dziennie, po dziesięciu dniach stwierdzono wyraźny wzrost poziom testosteronu u badanych. Przez wielu badaczy jagody Lycium określane są jako najbardziej intrygujące odkrycie ostatniego dziesięciolecia w poszukiwaniu środka zwalniającego proces starzenia.
Intensywne badania w w Chinach dostarczyły dowodów o silnym działaniu antyoksydacyjnym i stymulującym system immunologiczny. Raport opublikowany przez Komisję Nauki i Technologii Chin określa działanie jagód Lycium jako podobne do działania hormonu wzrostu (Legendarny hormon młodości) powodujące poprawę wzroku, wzmocnienie systemu immunologicznego, obniżenie poziomu tłuszczu oraz cukru we krwi.
Eksperyment przeprowadzony przez Instytut Ningxia ( zarejestrowany pod nr.87036),w latach 1982 do 1985 na grupie starszych osób, wykazał wyraźna poprawę wyników badań krwi, zwiększenie sprawności systemu odpornościowego, poprawę stanu fizycznego Jak wykazały badania zawarty w jagodach polisacharyd (cukier długołańcuchowy) posiada silne działanie stymulujące na system odpornościowy poprzez zwiększenie poziomu immunoglobulin A (Ig A)- protein immunologicznych, których poziom obniża się wraz wiekiem. Zdolność jagód Lycium barbarum do odwrócenia procesu obniżania Ig A powodowana wiekiem jest najlepszym dowodem potwierdzającym tradycyjna opinie o ich właściwościach spowalniających proces starzenia.
Inne studia W Chinach i Japonii odkryły, że Jagody Lycium zawierają związek Zeaxanthin dipalamitate, posiadający zdolności odtruwania wątroby zwłaszcza przy zatruciach chemikaliami. LBP to inny związek mający zdolność regeneracji uszkodzonych komórek wątroby. Szereg badań wykazało także skuteczność Lycium barbarum w zapobieganiu chorobom nowotworowym jak i w rekonwalescencji po chemo terapii. Również wiara w zdolności poprawy wzroku znalazła potwierdzenie w szeregu badań.

Sposoby użycia:

Przeżuwać garstkę jagód rano i wieczorem
Zagotować 15-20 gramów (3-4 łyżeczki) lub zalać wrzątkiem w termosie, Stosować 3 razy dziennie przy wysokim ciśnieniu i poziomie cukru
25 gram jagód dodać do butelki wina, uszczelnić, używać po 30 dniach, raz dziennie
200 gram jagód zalać 1 litrem wina, uszczelnić. Można używać po10 dniach. Jagody można dodawać do pieczonych mięs, zup i ciast,

Przeciwwskazania:
Tradycyjna medycyna Chińska sugeruje, aby nigdy nie stosować jagód Lycium barbarum w przypadku silnego przeziębienia lub grypy, jako że może nastąpić nasilenie objawów chorobowych.
Departament Farmacji z Washington sugeruje możliwość negatywnej reakcji Lycium barbarum z Warfarinem ( lek przeciw zakrzepowy). Ze względu na zawartość betainy nie zaleca się dla ciężarnych i karmiących matek.